День сім’ї: піклуйся про здоров’я рідних завчасно !

15 травня разом із усім світом українці відзначають День сім’ї. Родина та сімейні стосунки – одні із найважливіших речей у нашому житті. Бережіть, цінуйте ваших рідних і говоріть частіше їм “дякую”, просто за те, що вони у вас є.

“Більшість дорослого населення України оцінюють стан свого здоров’я як задовільний та вважають, що їхній спосіб життя цілком здоровий. Однак статистика говорить про зворотнє: неінфекційні захворювання є основними причинами смертності в Україні (86% смертей в Україні відбувається внаслідок неінфекційних захворювань)”, – повідомляється на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Незнання про ці факти, неусвідомлення власних помилок призводить до проблем зі здоров’ям у цілих поколінь українців. Цього дня ми хочемо привернути увагу до чотирьох аспектів, що впливають на фізичний стан людини та визначають поведінку, пов’язану зі здоров’ям.

  1. Протидія палінню

Вживання тютюну – одна із основних причин неінфекційних захворювань та передчасних смертей. Щорічно від захворювань, викликаних курінням, помирає 85 тисяч українців: саме серед курців спостерігається найбільший відсоток захворюваності та смертності від серцево-судинних захворювань, захворювань дихальних шляхів,  онкопатології тощо.

Щоденними курцями є 20,1% (або 7,2 мільйони) дорослих українців. Серед чоловіків курців у 5 разів більше, ніж серед жінок.

І хоча поширеність куріння серед молодих людей віком 18-30 років протягом чотирьох останніх років зменшилася на 28%, але молодь, як правило, не усвідомлює ризики, пов’язані з електронними сигаретами.

Що потрібно знати?

  • Кинути курити – це найкраще рішення для вашого здоров’я, в цьому вам допоможе сервіс із надання допомоги у припиненні куріння http://stopsmoking.org.ua;
  • Пам’ятайте, що пасивне куріння шкідливе;
  • Курці помирають на 16 років раніше за некурців;
  • Жінки, які курять, руйнують не лише своє здоров’я, але й здоров’я власних/майбутніх дітей;
  • Куріння електронних сигарет та кальянів – небезпечний експеримент із власним здоров’ям.
  1. Протидія зловживанню алкоголем

Вживання алкоголю шкідливо для серцево-судинної системи,  викликає гіпертонію та збільшує ризики інсультів; з алкоголем пов’язують вісім різних видів раку та такі захворювання, як цироз печінки, гепатит, панкреатит. Як і тютюн, алкоголь спричиняє залежність. Неконтрольоване споживання алкогольних напоїв відіграє провідну роль у сімейних проблемах, є причиною нещасних випадків, травматизмі, насильства, вбивств, самогубств та ДТП.

З результатами Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD), 83,4% підлітків в Україні мають досвід вживання алкогольних напоїв. У віці 15 років цей показник складає 78,4%, а у віці 16-ти та 17-ти років наближується до 85%. Суттєвою проблемою є доступність алкоголю для дітей: 34,5% учнів вказали на те, що їм «легко» або «дуже легко» придбати алкогольні напої. Найбільш доступними виявились слабоалкогольні напої та пиво.

Що потрібно знати?

  • Протидією зловживанню алкоголем є уставлені поведінкові норми, уявлення та соціальні звички;
  • Важливо виховувати культуру споживання алкоголю самим та навчати цього молодь;
  • Алкоголь не є ознакою мужності чи патріотизму – вам не потрібно доводити щось кількістю випитого алкоголю;
  • Дружба не вимірюється кількістю келихів;
  • Керування транспортним засобом під впливом будь-якої дози алкоголю неприпустиме.
  1. Здорове харчування

Більше половини дорослого населення України має надмірну вагу або ожиріння. Майже 1/4 жінок хворіє на ожиріння, а інші 28,7% мають надмірну вагу, тоді як 13,5% чоловіків хворі на ожиріння, а 36,1% мають надмірну вагу.

Дорослим людям, які мають надмірну вагу або хворіють на ожиріння, загрожують гіпертонія, діабет, серцево-судинні хвороби, психосоціальні проблеми і деякі типи раку. Ці ризики зростають із зростанням індексу маси тіла і знижуються при втраті ваги.

Надмірне споживання оброблених продуктів і страв з високим вмістом цукру, солі та жиру з одночасним низьким рівнем споживання натуральних продуктів (овочів, фруктів, цільних злаків, горіхів, молочних та кисломолочних продуктів, яєць, м’яса і риби) стає все більш поширеним серед дітей та підлітків в Україні.

Що потрібно знати?

  • Не перевищуйте кількість калорій з їжею для задоволення потреб в енергії та основних харчових речовинах, що відповідає вашому віку, статі та способу життя;
  • Скоротіть сумарне споживання жирів до менш ніж 30% сумарної енергії: це  попередить нездоровий набір ваги;
  • Денна кількість вільних цукрів не повинна перевищувати 10% сумарної енергії. Не споживайте газовані особливо солодкі напої: найкраща рідина – вода;
  • Споживайте щодня не менше 400 г (5 порцій) фруктів і овочів на день. Уникайте крохмалистих овочів;
  • Не досолюйте їжу: норма солі для дорослої людини – 5 грамів (трохи менше чайної ложки) на день. Сюди входить і та сіль, що вже міститься в м’ясі, рибі тощо.
  1. Фізична активність

За даними досліджень, один з десяти українців – веде малорухомий спосіб життя. Зокрема, високі показники (11%) малорухомого способу життя спостерігаються серед людей віком 18-29 років. Жінки рухаються менше, ніж чоловіки.

Лише 3% українців мають високий рівень фізичної активності (не менше 4-5 занять на тиждень тривалістю кожного заняття не менше 30 хвилин) і 6% – середній рівень (2-3 заняття на тиждень). Для більшої частини дорослого населення характерною є гіпокінезія.

Популярність малорухомого способу проведення дозвілля зростає і серед дітей.

Що потрібно знати?

  • Фізична активність – це будь-яка активність, що пришвидшує серцебиття і робить дихання важчим;
  • Діти та підлітки повинні займатися фізичною активністю принаймні 60 хвилин на день. Мінімальна норма дорослої людини – 3-4 рази на тиждень протягом 30-40 хвилин;
  • Регулярна фізична активність є профілактикою серцево-судинних захворювань, неінфекційних хвороб, зменшує вплив стресу на нервову систему, запобігає депресії, затримує розвиток хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Статистичні данні надає:  phc.org.ua


Коментарі для цієї сторінки закриті